A sakk nem csak játék. Garry Kasparov "Hogyan utánozza az élet a sakkot" című könyvében így fogalmaz: "A sakk az intellektus, a bonyolult, szerteágazó gondolkodás egyetemes szinbóluma. Mégis makacsul tartja magát az a kép, hogy a sakkjátékos viszont különc, hóbortos, netán egyenesen pszichotikus figura". Csináltam egy rövid kis gyűjteményt filmekből, hogy hohgyan jelenik megt benne a sakk.

Leggyakrabban a fineszesség szimbolumaként jelenik meg a sakk. A korai Bond klasszikusban ezt az egyébként valóban jól sakkozó oroszokkal vonják párhuzamba.

A másik férfi című film két ember küzdelme a sakktábla és egy nő meghódításáért. Liam Neeson egy férj karakterében jelenik meg, aki halála után tudja meg, hogy feleségének szeretője volt. Dühödten kezd nyomozásba és a szálak az Antonio Banderas alakította szeretőhöz vezetnek. A film végét természetesen nem lövöm le, egy szabad estéteken remek program "A másik férfi"

Sherlock Holmes Árnyjátékban a film csúcspontja a pozitív és negatív hősök közötti rapid sakkparti. Brilliánsan felépített párhuzam közben Watson nyomozása, amikor próbálja felderíteni az átoperált merénylőt, végül itt is a fordított gondolkodás a megoldás...

A Bor, mámor, provence című filmben marginálisan jelenik meg ugyan a sakk, itt is az eszesség szimboluma. Hozzáteszem, hogy nem alaptalanul, őszintén hiszek benne, hogy a fanatikus játékosok sikeresebbek lehetnek az életben.

Sylvester Stalloneról sok minden eszembe jut, de a sziporkázó intelligencia nincs ezek között. A Bérgyilkosokban két legjobb barátból ellenséggé vált alvilági figura között mégis a sakktábla ismét a küzdelem megjelenítése. Örök igazság, hogy nem elegendő a legerősebb figurákra figyelni, néha egy oldalszárnyon megindított alacsony értékű figura is tud meglepetést okozni...

Harry Potter és a Bölcsek kövében a (varázsló) sakk közben a játékosoknak egy értékes figurát kell beáldozni a győzelemért, és itt egy ilyen lépés szó szerint élet vagy halál kérdése lehet...

A felsorolásban - játékos szempontból - a kedvencem egy kevésbé ismert film: "A játszó nő". A főhős egy egyszerű, falusi asszony, aki teljesen véletlenül találkozik a sakkal: egy játszó párt lát meg egy szálloda erkélyén. Valóban meghitt dolog, ha egy pár megtartja az életében a játékot (erről még később írni fogok:)). Fontos tanulság, hogy nem azzal kell foglalkoznod, amit a környezeted elvár Tőled, hanem az álmaidnak élni és akkor sikeres leszel. Summázva, ha egy filmet kell ajánlanom, akkor ez az!

Amennyiben tetszett a cikk kérlek, oszd meg ismerőseiddel vagy kövess a facebookon.