Polgár Judit törekvéseinek köszönhetően március 15-től a sakk készségfejlesztő tantárgyként a Nemzeti Alaptanterv része lett.

A Polgár Judit Sakk Alapítvány által kifejlesztett oktatási anyagnak több szempontból képességfejlesztő hatása van. Ez Európai Parlament indoklása szerint, "mivel a sakk révén bármely életkorban fejleszthető a gyermekek koncentrációs készsége, türelme és kitartása, valamint előmozdítható a kreativitás, az intuíció, az emlékezőképesség, valamint az analitikus és döntéshozatali készségek; mivel a sakk emellett eltökéltségre, motivációra és sportszerűségre nevel".

Egyre több ismert sakkozó vállal társadalmi szerepet. A lobbitevékenység támogatói között volt Garry Kasparov is.

Kasparov Polgár Brüsszelben

A sakktábla nem minden diák számára lesz az iskolatáska mindennapi tartozéka. Az alsó tagozatosok számára úgynevezett választható tantárgy lesz. A legjobb női sakkozó a pedagógusok számára 30 órás képzést indított, amely keretében az anyag módszertani hátterét oktatja.

Forrás: juditpolgar.com

Kétségtelen, hogy a mai gyerekek egészen eltérő környeztben nőnek fel, más impulusok érik őket. Az ő életülnek természetes részei a számítógépek, okostelefonok, érintőképernyők. Judit mégis arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyerekeknek valóságos játékokkal kell játszani egymás társaságában, egymással beszélgetve.

Amennyiben tetszett a cikk kérlek, oszd meg ismerőseiddel vagy kövess a facebookon.