A feleségemet sosem tudom rávenni, hogy sakkozzunk, mert jellemzően sajnos megverem. Pár éve egy kávéházban viszont Portisch Lajos előtt iskolázott le, nem is kicsit.

A férfiak egyszerűen jobban sakkoznak

Ahogy korábban már írtam, fontosnak tartom, hogy a családunk mindennapjainak része legyen a játék. A feleségem még gyerekkorában édesapjától tanult, de valahogy sosem tartozott a kedvenc játékai közé. Nincs persze nagyon min felháborodnom, a férfi gondolkodáshoz egyszerűen közelebb áll ez a játék. Mielőtt megköveznétek éppen a mellékelt link taglalja, hogy "az a tény, hogy a férfiak általában jobban sakkoznak, mint a nők egyáltalán nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy egy nő - mondjuk Polgár Judit - méltó ellenfele legyen a világ legjobbjainak, sőt akár a férfi világbajnok címet is elnyerje",illetve én magam is éppen tegnap tettem előtte tiszteletem:).

De azért nem mindig nekik áll a zászló...

Egy alkalommal viszont még a régi Odeon kávéházban játszottunk. Sajnos azóta bezárt. Ennek a kávéháznak volt a legotthonosabb illata számomra. Kávé, répatorta, és nem mellékesen játékokat lehetett kölcsönözni az éppen betérőknek. No de visszatérve siralmas vereségem történetére éppen felállítottuk a sakktáblát és elkezdtünk játszani. Egy öregúr látványosan figyelt minket az egész parti alatt, majd egyszer felállt és odacsúsztatott egy papírt, amire az volt írva, hogy "tudom-e, hogy ki az a Portisch Lakos?". Nem igazán szeretem, ha játék közben zavarnak, így nem voltam vele túl barátságos, csak morogtam egyet az orrom alatt, hogy igen, és próbáltam kiutat találni reménytelen helyzetemből.

A játzsma végét már ismeritek, ez volt a feleségem kevés győzelmének egyike. Baromira szégyelltem magam persze korábbi barátságtalanságom miatt, amikor sebeimet nyalogatva beszédbe elegyedtünk az úrral, és kiderült, hogy ő Portisch Lajos (nem az én generációm sajnos, így könyvélményeim ellenére akkor nem ismertem fel). Kellemes beszégetőpartneremről én itt tudtam meg, hogy jelenleg ének fellépéseket tart, így hallgassátok meg, ha tehetitek. A játékunkról csak annyit mondott, hogy "öröm látni egy házaspárt sakkozni, még ha csak így tologatják is a bábut":).

Végezetül hadd mutassak be egy érdekességet, hátha nem csak nekem probléma, hogy nincs néha sakkpartnerük.

Hogyan lehet egyedül sakkozni?

Nemrég találkoztam a Solitaire Chess nevű játékkal. Nagyon jól meg lehet vele tanulni a játék alapjait és egyre nehezedő feladványokkal lehet mélyíteni a tudást.

A játék egy mini, 4x4-es pályán zajlik, amire a feladvány kártyáknak megfelelően kell felállítani a bábukat. A játék célja, hogy a sakk szabályainka megfelelően mozogva minden lépéssel üssünk és a végén csak egy bábu maradjon a táblán. A játékot tehát elsősorban gyerekeknek ajánlom, ügyesen és gyorsan el tudják sajátítani a sakk alapjait és fejleszti a sakk gondolkodásukat is. A nehezek között egyébként van elgondolkodtató felnőtteknek is, így ajánlom olyan felnőtteknek is, akik szeretik a fejtörőket.

Ennek ellenére én is szoktam a játékkal játszani, bár nem a táblás verzióval. Van a játéknak okostelefonra letölthető verziója is. Ennek a szabályai gyakorlatilag megegyeznek a táblás verzióval. Abban az esetben mókás szerintem felnőtteknek is, ha éppen várakoznak valahol, utaznak, vagy éppen wc-n ülnke:)

Kellemes játékot!

Forrás: jatek.origo.hu