A LEGO három tulajdonosa a tavalyi év szárnyaló teljesítményének köszönhetően belépett a dollármilliárdosok klubjába.

Kjeld Kirk Kristiansen gyermekei: Sofie Kirk Kiaer Kristiansen, Thomas Kirk Kristiansen, és Agnete Kirk Thinggaard a cég 37%-át bbirtokolják jelenleg. Ennek értéke mostanra mintegy 5,6 milliárd dollár.

Mitől hasít a LEGO-hajó?

A Lego 2012-ben 25%-kal növelte eladásait világszerte. Az emberek leginkább a LEGO City játékokat szeretik. Ezt követik a LEGO Star Wars és a LEGO Ninjago játékok.

Hatalmas siker lett az idei évben a LEGO Friends. A Friends dupla annyit teljesített, amit a cég várt a terméktől. Azt gondolom, hogy ez a játék kifejezetten érdekes újítás a dán vállalat részéről. Építőjátékokkal ugyanis jellemzően fiúk játszanak, így egyszerű, de brilliáns ötlet a nagyobb méretű, színes kockák bevezetése. Itt a kislányoknak kevésbé az építésen, sokkal inkább a látványon, a kapcsolódó történeteken, szerepjátszáson van a hangsúly. Közleményük szerint ezzel háromszorosára nőtt a legózó kislányok száma!

Lego Friends

Ezzel a számomra meglepő szárnyással nem mellékesen olyan cégeket nyomott le, mint a Hasbro, vagy éppen a Mattel. Bár mai napig veszély a LEGO számára, hogy kevésbé változatos a játék kínálata, mint például a Mattelnek.

Folyamatos próbálkozások vannak, hogy a játékok új célcsoportokat találjanak meg. Míg a Lego az építőkockákkal szertené a lányokat meghódítani, addig a Hasbro fegyvert nyomna gyengé(de)bb nem kezébe.

A Lego magyar játszópajtásokat is szerzett

Talán nem mindenki tudja, de egy nyíregyházi üzemben gyártják az alkatrészeket egyre nagyobb arányban. Tavaly októberben épült új épület a régi nyírségi üzem mellett és a februári hírek alapján ez a fejlesztés csak folytatódik. Nem tudjuk mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, de ezzel egyidőben a LEGO Manufacturing Kft a magyar kormány stratégiai partnere lett.

El kell ismernünk, kinőtte magát mostanra a kis családi vállalkozás. Nem is tudom, hogy hogyan lehetne ezt belefűzni egy szép mesélő hangján a LEGO történetébe...

Amennyiben tetszett a cikk kérlek, oszd meg ismerőseiddel vagy kövess a facebookon.