A Dixit társasjáték számomra az egyik legkellemesebb meglepetés volt eddigi játékos élményeim között. Teljesen véletlenül vettem meg másfél éve karácsonyra egy barátom ajánlására, és talán ezzel játszottunk legtöbbet az utóbbi évben csomó nagy klasszikust háttérbe szortíva.

dixit kártya

A Dixit szinte elmesélhetetlen...

Számos alkalommal kerültünk abba a szituációba, hogy új embernek kellett elmagyarázni a játékot. Minél többször magyaráztam, annál inkább rá kellett jönnöm, hogy képtelenség visszaadni a játékot szavakban. Olyan ez, mint amikor egy kiváltságosok által ismert poént mesélsz el másoknak, de a poénnál ott kell lenni. A Dixit számomra ilyen. Elmesélhetetlen...(persze most is ezt próbálom:), de amikor játszod, egyszerre pattanásig feszül az izgalom, folyamatosan zakatol az agyad, hogy hogyan taktikázz, mire asszociálj és ha jó játékostársakkal hoz össze az élet, egyszerűen dőlsz a nevetéstől. Egyik külföldi blog pont ezt foglamazta meg, hogy nem szabad, hogy félrevezessen, hogy első pillanatra milyennek tűnik a játék.

Mit szerettem meg a Dixitben?

Az első meglepetés számomra az volt, hogy olyanokat győzött meg a játék szeretetéről, akik alapból nem különösebben szeretnek játszani. Édesapámnak úgy kellett könyörögni, hogy leüljön velünk játszani, amikor hétvégén hazautaztunk hozzájuk. A Dixitet azonban külön kérdezni szokta, hogy magunkkal hoztuk-e. 

Ez egyébként valószínűleg összefügg azzal, hogy a nyugdíjasokból is kihozza a gyereket. Nehéz megfoglamazni, hogy kivel érdemes játszani, nagyon sok múlik a partner habitusán. Játszottam már jó partit családban, barátokkal, kollégákkal is, de a legtöbb mindig a partnerek hozzáállásán, kreativitásán múlott.

A bejegyzés írása előtt megkérdeztem a feleségem is, hogy neki mi tetszett a játékban és talán az egyik legfontosabbat kifelejtettem volna. Szerinte teljesen új oldaláról ismerte meg a szüleimet a játék révén. 10 éve jár velem haza, de a játék olyan témákat, asszociációkat hozott ki, ami meglepetés volt számára. Párok között pedig csomó régi közös emléket lehet feleleveníteni.

Ennek már részben köze van a taktikai részhez is. Általánosságban hiszek benne, hogy minél többet játszol, annál több képességedet fejleszted, amivel az életben is sikeres lehetsz. A Dixitben sorsdöntő kérdés, hogy mikor, kivel játszol össze, kinek kívánsz kedvezni az asszociációid során (Szerintem mindig azzal érdemes, aki leginkább hátul van, no de ezt rátok bízom:).

Az már csak hab a tortán, hogy a játék egyszerűen gyönyörű kivitelezésű. Ez egyébként általban igaz a francia tervezésű játékokra, de itt a festett kártyák miatt gyakorlatilag a játék központi eleme, és hatalmas jelentősége van a képen elrejtett részleteknek.

A Dixit játékszabályai

No de akkor a szabályok röviden (akit hosszabban érdekel az megtalálja ezen az odalon a játékot és a szabályt is).

Az éppen soron lévő játékos (mesélő) ránéz a kezében lévő hat kártyára. Kiválasztja ezek közül az egyiket és mond vele kapcsolatosan egy kifejezést (ez egyébként lehet egy szó, egy mondat, egy hangutánzó szó, vers-, filmidézet, bármi). Ezután leteszi az asztalra a kártyát lefordítva. A többi játékosnak a saját lapjaiból ki kell választani egy-egy kártyát, ami leginkább illik a mesélő által mondott szóra, mondatra, stb és szintén lefordítva a mesélő kártyája mellé tenni.

Ezek után egy gyors keverés következik és felfordítjuk a kártyákat. Ezen a ponton mindenkinek meg kell tippelnie, hogy melyik kártya volt a mesélőé.

- Ha senki nem találta el, vagy mindenki eltalálta, akkor a mesélő 0 pontot kap, mindenki más 2 pontot (ebben az esetben a mesélő vagy túl egyértelmű, vagy túl elvont dolgot mondott)

- Ha legalább egy ember eltalálta, de nem mindenki, akkor a mesélő és a helyes választ adók 3-3 pontot kapnak. Aki pedig másokat félrevezetett, minden egyes félrevezetésért plusz egy pontot kap. A játéknak akkor van vége, amikor az első játékos eléri a 30 pontot.

Angolosoknak itt van egy videó is, de a kártyák miatt talán a többieknek is érdekes.

Ismerjétek el, hogy ez így nem túl izgalmas elmesélve, de rögtön higgyétek is el nekem, hogy játszani viszont zseniális:)

Egy zsáknyi díjat zsebelt be egyébként. A megjelenés évében a legjobb játék lett Franciaországban, Spanyolországban, beválasztották a legjobb partyjátékok közé, és 2010-ben Németországban is elhozta az év játéka címet. 

Amennyiben tetszett a cikk kérlek, oszd meg ismerőseiddel vagy kövess a facebookon.